Últimes opinions:

Escriu i envia la teva opinió per correu electrònic. Indica un Nom o pseudònim i un Tema.

Si vols utilitzar un correu anònim: ves a Gmail. Usuari: opinio.anonima Contrasenya: anonimat. Envia el teu missatge a vilamajoropina@gmail.com

No es publicaràn opinions sense nom o pseudònim.

Doneu un cop d'ull als últims comentaris:

Al peu de cada opinió trobareu un enllaç per deixar-hi els vostres comentaris. Participeu-hi.

____________________________________________________________________________

dijous, 11 de març del 2010

Sobre la miopia

Benvolguda Mon,
Les teves paraules de "podries plantejar el tema sense demagògia, i fer els números com cal?"  per si mateixes manifesten una subspicàcia desagradable.
Plantejada la pregunta en aquests termes, entendras que m'abstingui de contestar-te, dit amb cordialtat.

No dubtis de què com Economista, certament no em costa gaire fer i parlar de números, números que d'altra banda ja estan fets. I la solució factible, tampoc ho dubtis.
Observo també que utilitzes, per la porta del darrera -com ara està de moda-, el mal estat de les finances municipals per a qualsevol cosa que s'escaigui.

Els que no entenen que l'actual época de vaques primes no és -a Sant Pere de Vilamajor- conjuntural, sinó fa anys estructural, i qui per tant s'entesti en convertir el municipi -com un dia vaig dir- en un Matadepera de pobres, t'ho diu un Economista que n'enten, i facin d'aixó una nova insignia de la nuclimilitància, formen una nova facció que jo anomenaria "nuclimilitantsquieroynopuedo".

Qui es mira el melic del dèficit no hi veu més enllà de tot plegat:

- 25 metres de vorera, vial, xarxa elèctrica, de llum, d'aigua, de clavagueram, de farola,... per habitatge, a mantenir per l'Ajuntament.
- La subvenció insostenible al sistema escolar siguin d'on siguin els alumnes.
- Unes taxes que no cobreixen ni el 70% del cost real dels serveis.
- Uns impostos per "xalet" a preu de barraca.
- Uns terratinents de parcel.les edificables amb 25 metres de vorera que poden mantenir-les buides especulant, pagant no res cada any.
- Uns altres que han venut els vells xalets de trenta anys, pagant a l'Ajuntament una ridícula plusvàlua pel benefici net que n'han tret. 
- L'esgotament de "viure dels estiuejants", una vaca munyida que ja no dóna més llet.
- Uns IBI's sobre preus d'immobles posats ni més ni menys fa 23 anys.
- 1.800 irregularitats urbanístiques en les edificacions del municipi.
- Cap ni una contribució especial per a ningú.
- ...

I mira que soc un lliberal, que si em posès a ser d'esquerres...

El dèficit no es soluciona per la banda de les despeses, es crea pels ingressos: aquesta és una altre miopia  que ve sovintejant.
Viure en un "xalet" amb 800 m2 de parcel.la és cosa de rics. I s'ha de pagar com un ric. Simplement. No entenc com els urbanites demanen serveis d'urbanites mentre gaudeixen dels seus xalets metropolitans a preu de poble rural.
I a més, des del nou sector sociològic de Sant Pere de Vilamajor, desseguida s'han apuntat també a arremetre contra el remenat argument de tot el que fa als Icart. Ara ja és un comportament massificat.
Poc innovadors, certament, heretant l'antiga tradició de fer populisme a base de crear-se un enemic.

No és el meu estil. Ja he superat aquest pubertat.

Innegablement, la zona esportiva de Can Derrocada és el punt on ara per ara més poden convergir els diferents interessos de totes les bandes reaccionàries que no veuen més enllà de la seva curta visió de les coses. Pressa fàcil doncs, amb la que els més contesten amb el silenci, i d'altres amb la indiferència.
Jo m'estimo també més el silenci, però no per no dir res, sinò per poder fer feina callada entre la cridòria, ajudant a posar, una a una, pedres per anar construïnt objectius per al nostre poble del futur, en comptes d'intentar reconstruïr-lo amb les engrunes del passat i posar aquestes pedres al progrés enraonat.
I qui no ho entengui és perquè no sap escoltar. I qui no escolta, no entén. I qui no hi entén, millor que pensi abans de cridar.

6 comentaris:

  1. SPectiVa ha dit:

    Viure en un "xalet" amb 800 m2 de parcel.la és cosa de rics. I s'ha de pagar com un ric.

    Es una llàstima que una persona que escriu amb tant de ceny dient coses força assenyades hagi dit aquesta tonteria tan estúpida... Tu qui ets per dir com viuen els rics? Que saps tú sobre el poder adquisitiu o les situacions d'una persona que viu en un xalet d'aquest?

    Els impostos van sobre els ingresos d'una persona i no sobre on viu una persona. O sigui aixo de dir que viure en un xalet de rics s'ha de fer pagar com a ric es la major estupidesa que he llegit a la meva vida. Tota la raó que tens per una part la perds dient aquestes tonteries.

    Si totes les persones que viuen en parcel·les de mes de 400 m2 fossin riques i les haguessis de fer pagar com a riques abocaries a més d'una familia a l'indigencia per no poder pagar hipoteques cosa que passa encara que visquis en un pis de 80 m2 on no trobo que es visqui ni pitjor ni millor que en xalet d'aquests que dius i no trobo que sigui element diferencial entre una persona rica o no.

    No pateixis, es un error que els economistes comenten sovint, perque no tot son números el que importa sino com s'administren i com s'utilitzen, gran part de l'éxit radica en la gestió, per aixó els economistes no serveixen en altres camps com passaria amb un metge que volguessis que fes de submarinista.

    Aplica't el teu cuento i apren i escolta dels altres, estic segur que amb les idees tan encertades que tens (i ho dic sincerament) i els punts de vist d'altres persones que no ho veuen com tú podries aportar molt al nostre poble.

    ResponElimina
  2. Benvolgut Anònim,
    El teu desconeixement en matèria de tributs és manifest: l'IBI, tribut al què em referia, a l'igual que les taxes municipals, l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, i la totalitat dels impostos i tributs del nostre municipi, no es calculen mai sobre els ingressos del contribuent, sinò sobre valors objectius del fet imposable.

    Dic, i mantinc, que viure en un xalet de 400 o 800 m2 de parcel.la és avui en dia cosa de rics, i si no pregunta més avall del Montseny.
    Altra cosa és que en temps anteriors, una família mitjana pogués accedir a un habitatge en aquestes condicions (com abans es podia comprar un apartament a la platja) i que hi hagi famílies que viuen en xalets tot i sent de classe mitja.

    Precisament, el 80% dels habitatges de Sant Pere eren fa uns anys segones residències, majoritàriameent de classe mitja, que ara una família mitjana no pot tenir i mantenir.

    Per aixó s'estan venent cada dia xalets, i per aixó hi ha famílies que venen el seu pis a la ciutat i ho canvien per el xalet que abans era segona residència.

    Mira, per un cinquè pis de 100 m2 paguem a Sant Just Desvern prop de 800 Euros any, recàrrec ATM a banda. En aquest poble, els que viuen en un xalet (Montilla inclós) paguen per 400 m2 de parcel.la més de 1.500 Euros/any.

    Mantenir 20 o 40 metres linials de vorera, com tenen els xalets de Sant Pere de Vilamajor, amb les seves xarxes de subministrament, d'asfaltat de carrers, d'enllumenat, de recorregut dels serveis municipals, etc., costa uns diners que fins ara s'han recollit dels estiuejants de xalet que no gastaven i pagaven, xollo que pràcticament s'ha acabat.

    Mira els valors cadastrals del teu rebut d'IBI i posa't a riure. Comprovaras a més que són valors de fa 23 anys. Arreu els tenim revisats del 2001.

    És una lluita perduda: la classe mitja l'ha acabat de rematar aquesta darrera crisi, i en un futur gens llunyà, qui vulgui viure en un xalet tindrà que pagar molt més. També a Sant Pere de Vilamajor.

    Agraeixo no obstant el teu consell, per bé que em demanes precisament que escolti als que no m'escolten. Ja ho intento, ja ho intento ...

    ResponElimina
  3. Salut SpectiVa,

    certament la meva ignoracia sobre tributs es enorme i vull mantenir-la així per no convertir-me en un reaccionari. Al igual que tú questiones sobre la manera de govern, la meva participació volia possar en dubte els criteris sobre els tributs que ni son iguals per a tothom ja que el lloc de residència esdeve un fet diferencial com em mostres segons tributa la gent. Segons jo, el impost en questió hauria d'anular-se i buscar un altre més just, perque si es revisa, pot passar que el pages que viu amb una parcel·la de 30.000 m2 acabi a la presó per insolvent i sigui tractat com a ric.

    Per altre banda, et recordo, que no es de rics viure en un xalet. Facilment demostrable si saps que el valor del terreny abans de l'especulació estaba a l'abast del mes pobre i que el preu de la edificació també, per tant la vivenda en xalets o segona residencia comparativament no esta tant fora de l'abast d'una economia mitjana com tenir un porche 911 turbo.

    Per ultim, fem exercici comparatiu. Altres societats del 1er mon com la nostra tenen un sistema de vivendes pensades en xalets per a la gent de classe mitja, mentre que la gent rica viu en pisos com el teu en les grans ciutats... A veure quan ens posem al nivells dels primers paisos...

    I per acabar una reflexió. Per a que un ser humà respecti, acati i estigui d'acord amb una llei o amb un tribut aquest mateix ha d'estar ajustat a dret, etica i un principi de justicia. Els essers humans no hauriem d'acceptar lleis injustes o si més hauriem de poder estar excepts de complir lleis antiquades i injustes com pagar per passar un pont, pagar per passar una vorera, pagar per passar per una autopista, etc, etc, etc...

    Si et preocupessis més per la justicia social t'adonaries que hi ha revisions injustes i accions de govern fora de lloc, la inteligencia dels dirigents de les societats humanes hauria de poder compensar aquests desajustos.

    Series un bon lider si al teu coneixement li afegissis la capacitat de saltar-se les normes injustes i si tens un compromis i un sistema de valor de ferro, enlloc de saltar-se les normes injustes, canviar-les per altres de justes. I recordar que és tot el col·lectiu social el que construeix aquesta justicia.

    Ets bo, molt bo.

    ResponElimina
  4. No discutiré si viure -avui en dia- en un xalet a casa nostra és o no cosa de rics. Em cal però corregir-te pel que fa a la meva condició de "ric" doncs ni visc en un pis ni visc en una gran ciutat.

    Accepto el guant que em llences i et puc assegurar que em passo força temps lluitant contra normes injustes. Els impostos no m'agraden, però si els hem de pagar, cal que també a Sant Pere de Vilamajor paguem el que paguen altres. O és que vivim en un "parc natural fiscal"?

    Ja he dit reiteradament que el nostre municipi es convertirà en un Matadepera de Pobres, doncs tenim una desproporció enorme entre els costos que ha de soportar la nostra Hisenda Municipal i els ingressos amb què contribuïm, un cost de l'ordre del 37% superior al de Sant Antoni de Vilamajor, per posar un exemple, on es paga més que a Sant Pere, també per comparar.

    El dèficit municipal no s'ha fet amb despeses inadequades, sinò pels ingressos inadequats. Lamentablement els tributs municpals hauran de pujar un 40% en el futur per equilibrar la partida amb la contrapartida. Lamentablement.

    L'actual Govern municipal no ho farà, però anirà sent realitat la propera legislatura.

    No dubtis que lluitaria contra una injustícia, però ara no es tracta d'aixó, sinò de quelcom més pragmàtic: algú ha de pagar el que costa el nostre sistema de vida a Sant Pere de Vilamajor, i raonablement no podem confiar en què ho paguin altres.

    ResponElimina
  5. Bueno señor, llavors comentar-te que un dels meus veins no té telefon a casa perque no li arriba la linea telefonica (segons m'ha dit no es l'unic) un altre no li arriba el gas que pasa a uns 50 metres de casa i el que es mes greu no li arriba l'electricitat... TOTS ELLS FORMEN PART DE LA ZONA URBANA DE SANT PERE DE VILAMAJOR.

    I ara et pregunto... perque paguem impostos dius? paguem poc? Jo diria que paguem molt més del que hauriem de pagar pels serveis i condicions en les que estem...

    Per acabar, l'ajuntament no solsament fa un ingres deficient, sino una financiació ineficient destinant impostos a coses que no les hi hauria de destinar per no tenir obligació entre altres coses, per exemple, l'enllumenat públic molts cops m'he fixat que esta funcionant a les 12 del migdia... I ja no et parlo de les fuites d'aigua constants i altres coses.

    No vull amargar-te el dia home, però qui s'atreveixi a apujar els impostos t'aseguro jo que s'enfronta a una revel·lió civil en tota regla, perque el que no ofereix no esta legimitat per reclamar.

    I acabo dient que el dia que et presentis a exercir la politica jo et faig un cop de ma.

    ResponElimina
  6. Benvolgut Anònim, ni el subministrament telefònic ni l'elèctric no són competència municipal.

    L'IVA ens pujarà un 2% al juliol i no he vist encara cap rebelió civil...

    T'agraeixo molt sincerament que confiïs en mi si algun dia em vull dedicar a la política. Confia en mi doncs des d'ara, puix ja la faig en estat pur, pel meu compte, de la que no passa per les urnes i de la que no hi enten de faccions.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris.