Últimes opinions:

Escriu i envia la teva opinió per correu electrònic. Indica un Nom o pseudònim i un Tema.

Si vols utilitzar un correu anònim: ves a Gmail. Usuari: opinio.anonima Contrasenya: anonimat. Envia el teu missatge a vilamajoropina@gmail.com

No es publicaràn opinions sense nom o pseudònim.

Doneu un cop d'ull als últims comentaris:

Al peu de cada opinió trobareu un enllaç per deixar-hi els vostres comentaris. Participeu-hi.

____________________________________________________________________________

dimarts, 1 de desembre del 2009

Una reflexió sobre el dret de vot a la Consulta per a la Sobirania

Llegeixo al lloc web de Sant Pere de Vilamajor Decideix, els requisits dels votants a la consulta del 13-D: persones majors de 16 anys, identificades, i empadronades a Sant Pere de Vilamajor.
Pel que fa a l'edat, em sembla bé que aquests tipus de drets començin als 16 anys, doncs he vist xavals d'aquesta edat -i menys- amb més criteri que molts adults.
Pel que fa a l'empadronament a Sant Pere de Vilamajor, òbviament l'àmbit territorial de la consulta només es pot definir d'aquesta manera (a veure si això estimula a més d'un resident a empadronar-se).
Ara bé, veig que a la convocatòria es fa molt émfasi en què les persones de nacionalitat estrangera -que compleixin les dues condicions anteriors- també puguin donar la seva opinió.
Sense cap tipus de menystinença vers els 130 estrangers majors de 16 anys empadronats a Sant Pere (que en són 316 a Sant Antoni), directament i simple, haig de dir que no em sembla bé.

No em sembla bé perquè ni tant sols es demana el requisit de residència legal: el padró és un registre administratiu que no suposa per se autorització legal per a residir a Espanya. Trobo doncs també aberrant que una persona que resideix a casa nostra de forma irregular (per no dir il.legal) tingui dret a decidir el que ha de ser o no Catalunya.
No em sembla bé perquè, és evident, aquestes persones ja tenen la seva nació, sigui la que sigui, per molt que resideixin a casa nostra: penso que és una aberració decidir sobre la nació dels catalans des d'una altra nació estant.
Per a altres qüestions, no obstant, en particular l'arrelament a casa nostra o l'ús del nostre  idioma, no hi ha però en aquests estrangers tanta diferència amb molts dels oriunds o vinguts a casa nostra, de nacionalitat espanyola.
Òbviament, en tot això no hi rau el temor a què aquest escàs 3% de la població de Sant Pere de Vilamajor, pugui afectar al resultat de la consulta, però si ho extrapolem al 19% de la població de Catalunya, que és el que representen aquests ciutadans estrangers, la cosa ja podria canviar.
Abans d'anar a la jugular, pensem: Què passaria si Sant  Pere de Vilamajor fos com Pau, o Palau Saverdera, on més de 3/4 parts de la població que podria votar és estrangera? I en els 20 pobles de Catalunya on la població estrangera empadronada supera el 50% de la població amb dret a votar en la consulta? ... S'estaria deixant el dret a decidir sobre quelcom tant lluitat com el nostre país a persones d'un altre país. Per molt que els haguem acollit en el nostre.
És per tant una qüestió de principis, i assumint el risc i la crítica per ser "políticament incorrecte" dic alt i clar que, en aquest cas, els estrangers no haurien de poder votar a la consulta sobiranista. (Dit sigui de pas, a la vista de com està la política, que una cosa sigui políticament incorrecte, és qualitat d'anar per bon camí).

Fixeu-vos si més no en el contrasentit: arreu d'Europa els catalans residents a l'estranger s'estan organitzant per fer la consulta sobiranista. Té lògica, cadascú vota en relació amb el país que li correspon. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels teus comentaris.