Últimes opinions:

Escriu i envia la teva opinió per correu electrònic. Indica un Nom o pseudònim i un Tema.

Si vols utilitzar un correu anònim: ves a Gmail. Usuari: opinio.anonima Contrasenya: anonimat. Envia el teu missatge a vilamajoropina@gmail.com

No es publicaràn opinions sense nom o pseudònim.

Doneu un cop d'ull als últims comentaris:

Al peu de cada opinió trobareu un enllaç per deixar-hi els vostres comentaris. Participeu-hi.

____________________________________________________________________________

dilluns, 14 de desembre del 2009

El gran error de bulto en les dades de participació en la consulta

Fa uns dies vaig manifestar la meva disconformitat a l'ampliació del cens de la consulta sobiranista (*) a les persones de nacionalitat estrangera. És una qüestió de lògica, doncs no es parla d'on posar una plaça o com s'han de recollir les escombreries, sinò una qüestió nacional dels catalans respecte Espanya,  és a dir allò  més sagrat i per segles reivindicat.
Sia com sia, essent la baixa participació manifestació de la manca de representativitat de la consulta (per bé que en 30 municipis s'ha superat el 50%), la inclusió del cens d'estrangers assoleix una especial transcendència.
En efecte, es compara la baixa participació al conjunt de Catalunya (poc més del 27%) amb la que hi ha hagut en altres comicis: "craso error", les dades no són comparables, doncs hi ha un 20% del cens que ha pogut votar que no ho pot fer de natural en els comicis institucionals (els estrangers i els menors d'edat).
Tinc les dades detallades d'alguns municipis d'Osona, i en base a aquestes i a l'anàlisi de les estructures poblacionals dels municipis que han participat en la consulta, concloc que la participació en termes homogenis ha estat de més del 32%, i no pas del 27%.
Ara, més important que fixar-nos en l'autocomplaent 95% de vot a favor de la independència de Catalunya, caldria explicar la realitat de la representativitat de la votació: 32% entre els nacionals, i poc més del 8% entre els estrangers.
Els organitzadors de la consulta hauríen d'explicar immediatament aquesta important diferenciació, però  lamentablement no ho faran.
I pel que fa al 26% de participació a Vilamajor, convé reflexionar-hi.

(*) Em refereixo sempre a "consulta sobiranista" i no pas a "consulta independentista", perquè entenc que del què es tracta és de que el poble de Catalunya sigui sobirà del seu futur, en el sentit institucional de qualsevol Carta Magna. 

Ara, el nostre Estatut diu: Catalunya, com a nacionalitat, exerceix el seu autogovern constituïda en comunitat autònoma d'acord amb la Constitució i amb aquest Estatut, que és la seva norma institucional bàsica. (Versió pendent d'autorització per part del TC).

El que m'agradaria que hi digués seria: La soberania nacional resideix  en el poble català, del què emanen tots els poders de la Nació.
Aquest hauria d'haver estat el sentit de  la consulta, a la qual, la denominació "independentista" ha fet més mal que be a la participació de la gent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels teus comentaris.